Care sunt regulile de ingrijire care trebuie abordate de catre familia bolnavului imobilizat?

In conditiile actuale, factorul cel mai important pentru ingrijirea pacientilor sunt apartinatorii. Modul in care acestia se informeaza si rapiditatea deciziilor vis a vis de pacient pot sa fie vitale.

Cel mai important rol al acestora este cel de preventive. Nivelul nutritional, aportul hidric, monitorizarea parametrilor fiziologici si consemnarea acestora sunt lucruri simple care pot fi realizate de catre oricine ajutand mult personalul medical chemat sa intervina in diverse situatii.


Puteti comanda saltele antiescare din magazinul nostru online.

Comanda OnlineCele mai importante aspect care trebuie indeplinite in ingrijirea la domiciliu a unui bolnav imobilizat sunt urmatoarele:

  • O hrana bogata in proteine, vitamine ( vitamina C), minerale(Zinc), amino acizi esentiali, chiar si un adaos de suplimenti nutritionali administrati de preferinta in jurul orelor 14;
  • Un aport hidric de 1,5-2 litri pe zi;
  • Monitorizarea tensiunii arteriale (o tensiune scazuta duce la perfuzie scazuta la nivel periferic ceea ce va favoriza aparitia escarelor);
  • Monitorizarea diurezei (cantitate, aspect);
  • Monitorizarea greutatii ( scaderea cu 5% lunar – evolutie nefavorabila), etc.

Mobilizarea pacientilor este un alt factor important care trebuie avut in vedere ca si masura de preventie. Aparitia oricaror semene ce ne duc cu gandul spre escare (roseata, invinetirea, creparea pielii) trebuiesc imediat tratate! Este indicat ca in momentul in care se instituie imobilizarea la pat bolnalul sa fie in ingrijirea unui medic  pentru care  va face recomandarile necesare!

Dr. Bogdan Stanescu – www.sanacas.ro ingrijire medicala la domiciliu specializata in tratamentul escarelor.